Kindvriendelijke behandelingen

Behandelingen bij Tandgenoten

Tandartsbezoek van kinderenBij kinderen is het glazuur van de net doorgekomen tanden en kiezen nog niet volledig uitgehard (de maturatiefase), waardoor deze elementen gevoeliger zijn voor gaatjes dan bij volwassen. In het belang voor de toekomst van het gebit wordt daarom geadviseerd om vanaf de leeftijd van 2 jaar met uw kind naar de tandarts te gaan. Door reeds op deze jonge leeftijd naar de tandartspraktijk te komen, maken de kinderen op speelse wijze kennis met de tandarts. Bij Tandgenoten doen wij er alles aan om uw kind een prettige band met de tandarts op te laten bouwen. De basisverzekering vergoedt alle tandheelkundige verrichtingen bij kinderen vanaf de leeftijd 0 tot en met 17 jaar (met uitzondering van orthodontie).


Advies voor gebruik Tandpasta


Het Basisadvies Fluoride bij kinderen luidt als volgt:

- 0 en 1 jaar: Vanaf het doorbreken van de eerste tand. 1x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm*) fluoride.
- 2, 3 en 4 jaar: 2x per dag poetsen met fluoridepeutertandpasta (500-750 ppm fluoride).
- 5 jaar en ouder: 2x per dag poetsen met fluoridetandpasta (1.000 - 1.500 ppm fluoride). Dit kan een junior-, kinder-, of een tandpasta voor volwassenen zijn.
- Voor alle leeftijden: Raadpleeg voor alle andere vormen van fluoridegebruik de tandarts of mondhygiëniste.

*ppm =parts per million

Bij Tandgenoten adviseren we om tot de leeftijd van 9 jaar bij uw kind de tanden na te poetsen. De kinderen missen tot deze leeftijd de fijne motoriek om alles goed mee te nemen tijdens het poetsen. Met name ’s avonds voor het slapen gaan is dit erg belangrijk.


Zuigflescariës


Uit onderzoek is gebleken dat de kinderen voor het slapen gaan geregeld een zuigfles met sap, siroop of melkproducten krijgen. In deze drankjes zit veel suiker wat voor tandbederf kan zorgen. Helemaal gedurende de nacht waarin de speekselvloed verminderd is en de suikers dus alle kans krijgen om het glazuur aan te tasten. Dit heet ‘zuigflescariës’ . Daarom wordt geadviseerd om het kind na het tandenpoetsen geen sap, siroop of melkproducten te geven, maar het bij water te houden indien uw kind nog iets wil drinken.

De medewerkers bij Tandgenoten baseren hun adviezen op deze richtlijnen van het Ivoren Kruis. Heeft u vragen over de gebitssituatie van uw kind, neemt gerust het contact met Tandgenoten.