Spoedgevallen

Binnen en buiten onze openingstijden staat er iemand voor u klaar.

Belangrijke mededeling!


In geval van spoed kunt u tijdens de avond-, nacht-, en weekenddiensten veilig terecht bij het St. Antonius Ziekenhuis aan de Soestwetering 1 te Utrecht. Deze locatie is goed bereikbaar per fiets, openbaar vervoer en auto. Hier is buiten de openingstijden van onze eigen praktijk een tandarts aanwezig om u in geval van spoed te kunnen helpen. Neemt u gerust een kijkje op de website van de Tandartsspoedpraktijk: https://tandartsspoedpraktijk.nl of bel met telefoonnummer: 0900-8602


Wat te doen bij tandletsel?


We spreken over tandletsel als er een stuk tand is afgebroken of als er een tand in zijn geheel uit de mond is. Dit kan bijvoorbeeld door een val of een klap gebeuren. Bij tandletsel kan er sprake zijn van drie mogelijkheden, deze zetten we onderstaand voor u uiteen met daarbij de juiste handelswijze voor u tot u bij de tandarts bent.


De tand is afgebroken...


Bel zelf of laat iemand uit uw directe omgeving bellen met de tandarts en ga met de afgebroken tand direct naar de praktijk. Indien u het stukje tand nog heeft gevonden, kunt u deze in een vochtige omgeving meenemen naar de praktijk (bijvoorbeeld in een bakje met melk). De tandarts beoordeelt in de praktijk of het afgebroken stukje tand nog teruggeplaatst kan worden. Indien dit niet meer nodig is, wordt de beschadigde tand hersteld met composiet. Aan een afgebroken melktand hoeft niet altijd iets gedaan te worden. De tandarts kan de tand eventueel gladslijpen, zodat de tong niet beschadigd raakt.


De tand staat los...


Door een klap of een andere externe oorzaak staat de tand los of is deze verplaatst. Raak de tand niet aan of probeer deze niet zelf terug te duwen, maar ga direct naar de tandartspraktijk.


Een volwassen tand is er uit...




Als er een blijvende tand uit de mond is geslagen, plaats deze dan zo snel mogelijk terug in de mond, handel daarbij als volgt:

1. Zoek de tand snel op.
2. Pak de tand bij het kroongedeelte vast. Dit is het stuk dat normaalgesproken zichtbaar is in de mond. Vermijd contact met de wortel van de tand, dit verkleint namelijk de succesvolle terugplaatsing van de tand.
3. Spoel de tand af met melk, indien bij de hand. Reinig de tand nóóit met reinigingsmiddelen en gebruik ook geen borstel. Dit verkleint de kans op een succesvolle terugplaatsing namelijk aanzienlijk.
4. Is de tand schoon? Plaats hem dan terug. Dit kan zowel in de alveole (de tandkas waar de tand uit gekomen is), of in de omslagplooi van de wang.
5. Ga direct naar de tandarts. Hier zal beoordeeld worden wat de beste behandeling is en zal geprobeerd worden de tand weer volledig op zijn plaats te zetten en gedurende enige weken te spalken aan de tanden ernaast om ingroei mogelijk te maken.

Mogelijk zal er op korte termijn vervolgens een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk zijn om resorptie van de wortel te voorkomen. De tandarts vertelt u wat hierbij het protocol is om te volgen.


Ik krijg de tand niet teruggezet...




Plaats de tand in melk. Geen melk binnen bereik? Plaats de tand dan in de omslagplooi van de wang. Als de tand langer dan een half uur droog is geweest, kan hij over het algemeen nauwelijks met succes nog worden teruggeplaatst. Bewaar de tand dus nooit in een zakdoek of doosje op weg naar de tandarts. Voorgaande geldt alleen bij blijvende tanden. Plaats een melktand nooit terug! Hierbij kan namelijk de opvolgende tand beschadigd raken.